БОЛИТЬ ЖИВІТ ПІСЛЯ ЇЖІ

Болить живіт після їжі – одна з найпоширеніших скарг пацієнтів. Такі болі можуть бути викликані різними факторами, але ігнорувати біль не можна – це чревате наслідками.

Травна система впливає на стан організму в цілому, тому якщо болі виникають регулярно, слід звернутися негайно до лікаря.

Найчастіше болить живіт після їжі виникають при таких захворюваннях, як: гастрит, виразка шлунка, поліпи, стеноз воротаря і стравоходу, грижа стравохідного отвору діафрагми, рак. 

Але все-таки однією з найбільш поширених причин болю в животі після їжі є “роздратований” шлунок.

Він зустрічається періодично приблизно у 80% всіх людей. Однак ні в якому разі не можна плутати з гастритом – незважаючи на те, що їх симптоми схожі, це абсолютно різні захворювання. Основними симптомами цієї недуги є нудота після їжі, відчуття печіння, наявність відрижки в першу годину після прийоми їжі, спазми і відчуття тяжкості.

Синдром роздратованого шлунка, або функціональна диспепсія – це порушення нормального функціонування шлунка, яке тягне за собою скарги на болі у верхній частині живота без будь-яких ознак хронічного захворювання шлунка. Основною причиною синдрому роздратованого шлунка є підвищена чутливість нервової системи у верхній області шлунково-кишкового тракту до різних зовнішніх і внутрішніх подразників, наприклад, це може бути підвищена чутливість до звичайного кислотоутворення. Іншою причиною може бути порушення рухової функції шлунка за рахунок порушення скорочення м’язів шлунково-кишкового тракту.

Типові симптоми синдрому подразненого шлунка:

– Відчуття тиску і тяжкості після їжі
– Болі у верхній частині живота
– Передчасне почуття ситості
– Нудота
– Блювота
– Печія
– Відрижка 

Захворювання може тривати місяці або навіть роки, характерні симптоми при цьому можуть з’являтися час від часу. У деяких пацієнтів спостерігається неповна симптоматика, наприклад, часто – це тільки болі у верхній частині живота. Хоча хворі з повним набором симптомів також не є рідкістю. Найчастіше скарги виникають під час або після їди.   

Іншою причиною болю в животі після прийому їжі є гастродуоденіт

Він схожий на синдром “роздратування” шлунка. Однак в даному випадку це не просто роздратування і запалення, а пошкодження слизової оболонки шлунка. Крім того, цей процес також вражає дванадцятипалу кишку. Хвороба приносить багато неприємних моментів, і її лікування займає багато часу. Гастродуоденіт може тривати кілька місяців, потім стихнути, а після знову погіршується.

Гастродуоденіт – це запальний процес, який охоплює як нижню частину шлунка (пілорична зона), так і дванадцятипалу кишку. В основному дорослі люди стикаються з цією хворобою. Іноді цю патологію називають варіантом гастриту.

Основну роль у розвитку гастродуоденита відіграє ураження слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки.

Причини, які можуть викликати захворювання:

  • Підвищена кислотність, зниження вироблення слизу, яка захищає тканини травного тракту – ці стани можуть розвиватися в зв’язку з іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, гормональним дисбалансом, стресом, аутоімунними процесами;
  • Інфекція Helicobacter pylori;
  • Нездорове харчування – нерегулярне харчування, вживання занадто гарячої, холодної, гострої їжі;
  • Куріння і вживання алкоголю;
  • Отруєння;

В результаті дії цих зовнішніх або внутрішніх чинників слизова оболонка пошкоджена, запалена, може кровить.  

Третьою причиною можуть бути гастрит або виразка.

Біль, яка виникає в шлунку після їжі, може вказувати на такі захворювання, як гастрит або виразка. Якщо біль тупа і ниючий і виникає після їжі, можливо, ви маєте справу з гастритом. Якщо ви відчуваєте хворобливі спазми через якийсь час після їжі або вночі – цілком можливо, що у вас виразка.

Обидва захворювання пов’язані з ураженням слизової оболонки шлунка, тільки при гастриті мова йде про запалення слизової, а при виразці може дійти до перфорації в шлунку і кровотечі. Кожен хворий з гастритом в майбутньому ризикує стати на виразку шлунку. Виразка може стати причиною смерті людини. Гастрит є частим супутником тих, хто нехтує здоровим харчуванням і режимом, виразка трапляється у людей, змушених жити в постійному стресі.

Примітно, що загострення у хворих на виразку шлунку трапляються восени і навесні – в періоди, які відзначаються загостренням багатьох нервових хвороб.

В даний час профілактика і лікування виразок шлунка є серйозною проблемою, що стоїть перед медициною. На сьогоднішній день існує декілька підходів, що використовуються для запобігання виразкової хвороби шлунка, які включають посилення захисту слизової оболонки разом зі зменшенням секреції кислоти і її нейтралізацією, стимуляцію синтезу шлункового слизу, підвищення рівня антиоксидантів в шлунку і лікування Helicobacter pylori.

Ланцюгова реакція, яку може запустити бактерія хелікобактер, виглядає справді загрозливо:

Інфікування хелікобактер пілорі => Запалення (гастрит, виразка та ін.) => Атрофія => Метаплазія => Рак

Вже достеменно відомо, що бактерія хелікобактер виступає основною причиною раку шлунка у людини. У 1994 р Міжнародне агентство з вивчення раку (IAPC) зареєструвало хелікобактер-інфекцію як канцероген I порядку, тобто має безумовну зв’язок з розвитком раку шлунка.

Передача інфекції здійснюється через слину і слиз при контакті носія бактерії і здорової людини. Найчастіше зараження відбувається в результаті загального використання засобів особистої гігієни, посуду, при поцілунку або від мами до дитини, тобто в групу ризику зараження потрапляє сім’я або друзі людини, який є носієм хелікобактер пілорі.

Потрапляючи в шлунок через стравохід, під впливом соляної кислоти бактерія не гине. Далі все по вже відомою схемою: бактерія живе, розмножується, руйнує тканини шлунка і кишечника, порушує нормальне функціонування. Викликає запалення слизової шлунка, розвиток гастриту, виразки, ризик раку шлунка та інших не менш небезпечних захворювань.

Як собі допомогти

В першу чергу необхідно підвищити захисні фактори шлункової стінки:
– відновити слизовий двокарбонатний бар’єр, який захищає шлункову стінку від агресивних чинників;
– зняти запалення, прибрати фактори запалення в шлунку;
– поліпшити мікроціркуляю крові, що сприяє швидкому загоєнню.

Стилен – оригінальний гастропротектор, який відновлює стінки шлунка і загоює ерозії. Є рослинним лікарським засобом. Продається в аптеці.

 
Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням ознайомтеся з інструкцією та проконсультуйтеся у лікаря. Зберігати в недоступному для дітей місці.
Інструкцію ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства охорони здоров’я України 28.10.2021 № 2374 Реєстраційне посвідчення Ne UA/15426/01/01.
Виробник: Донг-А СТ Ко., Лтд., Республіка Корея.
Відповідальна особа за надання продукції на ринку: КУПФЕР БІОТЕХ, УАБ, вул. Мейстру, 9, м. Вільнюс, LT-02189, Литовська Республіка.
Підприємство, яке здійснює функції щодо прийняття претензій від споживача: «ПРЕДСТАВНИЦТВО «КУПФЕР БІОТЕХ, УАБ», Україна, 03126, м. Київ, вул. Межигірська, 82 А, офіс 107, тел.: +38 044 333 92 34, веб-сайт: https://kupffer.com.ua 

Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я

ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ