ДІЄТА ПРИ ЗАПОРАХ

Дієта при запорах включає декілька єтапів. Запір – затримка або утруднення проходження стільця. Він може бути випадковим або хронічним, якщо проблема триває більше 3 місяців. Поговоримо про запорах, коли у вас менше ніж 3 випорожнень на тиждень. Спеціальна дієта при запорах спрямована на інтеграцію продуктів проти запорів, які стимулюють транзит, надаючи харчові волокна. Дієта також спрямований на полегшення симптомів, які часто супроводжують хронічні запори: здуття живота, гази, болі в животі і т.п.

Тільки 10% запорів викликано проблемами в здоров ‘я людини – хворобами кишечника, печінки або гормональними розладами. Решта 90% причин – це малорухливий спосіб життя і неправильне харчування.

Поширеність запорів в останнє десятиліття пов’язана з гіподинамією, систематичним недотриманням режиму харчування, вживанням продуктів, що містять мало харчових волокон (рослинної клітковини), які сприяють перистальтике кишечника. Захоплення їжею, що містить тваринні білки (м’ясом, рибою, яйцями, сиром), також може привертати до запорів. Аналогічно тривале дотримання надмірно щадних дієт може призводити до порушення евакуаторної функції кишечника.

Запори поділяють на:

  • атонічний (млявий кишечник)
  • спастичний (різкі скорочення кишки).

Атонічні запори характеризуються млявими м’язовими скороченнями, які просувають їжу від входу до виходу, за рахунок чого щільна їжа не може активно рухатися до анусу і застоюється, зневоднюється, створюючи щільні маси.

Це виникає при малої рухливості, харчуванні всухом’ятку і проблеми з гормонами. Як результат, формуються відчуття переповнення в кишці, напади ниючий болі в нижній частині живота, метеоризм (газоутворення).

При дефекації стілець рясний, перші порції щільні, а останні кашкою, Дефекація болюча, можуть бути мікротріщини ануса.

Спастичний запір – це зворотня форма, застій вмісту відбувається через судомних скорочень стінки кишки, їх різких спазмів. Це зазвичай запори через стресів, при поганому харчуванні, рідкісних прийомах їжі. При них виникають переймоподібні болі в животі, зазвичай в лівій частині, віддають у пах. Стілець може бути і регулярним, але немає почуття повноцінного спорожнення, стілець фрагментований, щільний як “горішки”.

Основні пункти дієти при запорах:

  • Включіть в раціон продукти з великим вмістом харчових волокон
  • Пийте багато води
  • Скоротіть споживання трудноусваюваємих продуктів
  • Дотримуйтеся режиму харчування
  • Рухайтеся більше

Слід виключити продукти і страви, які посилюють бродіння в кишечнику, що негативно впливають на інші органи травлення – шлунок, жовчний міхур (смажені страви, овочі, багаті ефірними маслами). Їжу готувати в основному неподрібнену, в воді або на пару.

З раціону виключити також хліб з борошна вищого сорту, листкове і здобне тісто, жирні сорти м’яса, риби, птиці, копченості, незбиране молоко, рис, манну крупу, редьку, редис, часник, цибулю, ріпу, жирні та гострі страви, хрін, гірчицю, перець, кулінарні жири. Не вживати какао, шоколад, натуральну каву, міцний чай. Обмежити вживання бобових.

Рекомендовані продукти і страви:

  • супи на овочевому відварі з перлової або гречаною крупою на некрепком знежиреному м’ясному, рибному бульйоні, борщ, фруктові супи;
  • відварені або запечені нежирні сорти м’яса, птиці (курки, індички) і риби (тріски, хека, крижаний, судака, наваги і ін.);
  • страви зі свіжих овочів (моркви, помідорів, огірків), відварні і тушковані з моркви, картоплі, буряка, кабачків, гарбуза, кольорової капусти;
  • розсипчасті каші, крупники, запіканки із гречаної, пшоняної, ячної круп, відварні і запечені макарони і вермішель (не кожен день);
  • яйця всмятку (до 2 яєць в день), а також парові омлети (не кожен день);
  • молоко тільки в стравах, кефір, кисле молоко, ацидофілін; сир і страви з нього (пудинги, вареники, ватрушки), негострі сорти сиру;
  • свіжі стиглі солодкі фрукти і ягоди, сушені фрукти (чорнослив, курага, урюк, інжир);
  • ковбаса типу «докторської», нежирна шинка, заливна риба, сир, відварний язик, салати із сирих і варених овочів;
  • мед, варення, пастила, мармелад; неміцний чай з цукром або ксилітом, кавовий напій, відвар шипшини або пшеничних висівок, компоти зі свіжих і сушених фруктів; фруктові, ягідні, овочеві соки;
  • масло вершкове і рослинне (додають в готові страви);
  • хліб пшеничний з борошна II сорту, зерновий, «Докторський»; хлібці з додаванням висівок.

Харчові волокна клітковини, які не розчиняються, можуть робити калові маси більш об’ємними і в той же час пухкими, що дозволить з легкістю впоратися з випорожненням. Це як раз і запобіжить появу запоров.

У таблиці наведено кількісний вміст клітковини в продуктах:

КАТЕГОРІЯ ПРОДУКТИ ЧАСТИНА ВМІСТ
КЛІТКОВИНИ (г)
ФРУКТЫ Яблуко
Банан
Апельсин
Чорнослив
1 фрукт
1 фрукт
1 фрукт
250 г
4
2,6
7,2
15
ФРУКТОВИЙ СІК Цитрусові
Яблуко
Виноград
250 мл
250 мл
250 мл
4
0,8
0,3
0,3
ВАРЕНІ ОВОЧІ Зелена квасоля
Морква
Горох
Картопля (зі шкіркою)
200 г
150 г
150 г
200 г
6
4
4
5
СЫРЫЕ ОВОЩИ Огірок (з шкіркою)
Салат
Томати
Шпинат
1 середній
1 миска
1 фрукт
1 чашка
2,2
0,8
1,5
0,7
БОБОВІ КУЛЬТУРИ Консервірована квасоля
Варенаа чечевиця
1 чашка
1 чашка
12
9
ХЛІБ І БОРОШНО Хліб з цілісної пшениці 1 скибочка 0,9
КРОХМАЛЬНІ Спагетті
Білий рис
Коричневий рис
1 чашка
1 чашка
1 чашка
2,7
0,7
3,9
ГОРІХИ І НАСІННЯ Миндаль
Арахіс
Насіння Чіа
1 жменя
1 жменя
1 столова ложка
4
3
4,1
КЛІТКОВИНА Псілліум
Пшеничніе висівки
1 столовая ложка
1 столова ложка
3,5
1,

Зразкове меню дієти на день:

Сніданок: салат з буряка, моркви, яблук з рослинним маслом або вінегрет, риба відварна з овочевим гарніром, компот з яблук або сухофруктів на ксиліт;

Другий сніданок: буряк відварна з рослинною олією або морква свіжа терта з цукром і сметаною, фруктовий сік.

Обід: суп із збірних овочів (цвітна капуста, морква, картопля, зелений горошок), м’ясо відварне з овочевим гарніром, чай.

Полудень: чорнослив або курага, чай з ксилітом.

Вечеря: биточки морквяно-яблучні, каша гречана розсіпчаста, кефір.

На весь день: хліб зерновой пшеничний – 200 г, масло рослинне
(в блюдо) – 25 г, масло вершкове – 5 г.

Рекомендації пацієнтів, які позбулися від закрепів:

Для активізації перистальтики кишечника корисно щодня включати в раціон харчування рослинні олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна, бавовняне і ін.), Використовуючи їх для заправки салатів і вінегретів зі свіжих і варених овочів. Корисні молочнокислі продукти (кисле молоко, кефір, ацидофілін, мацоні), активізують моторну функцію кишечника. 

Тим, хто страждає запорами, корисно частіше вводити в раціон борщі, супи, щі, квашені овочі, в тому числі капусту, смажені страви (за умови гарної переносимості). Що б дієта нормалізувала правильну роботу кишечника, необхідний час. Але в туалет треба ходити кожен день. У даній ситуації найкращим варіантом допомоги дефекації є гліцеринові свічки. Купуйте в аптеці вашого міста. Вони діють швидко і прогнозовано. Вони не втручаються в налаштування вашого денного раціону і не мають побічного ефекту. Після того як періодичність стільця нормалізується, прийом свічок можна скасувати.

*Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням ознайомтеся з інструкцією та проконсультуйтеся у лікаря. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Інші статті на цю тему

ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ