ДІЄТА ПРИ ГЕРХ
Дієта при ГЕРХ (гастроезофагеальному рефлюксі) досить важливий аспект на шляху одужання. Щоб не провокувати негативні прояви ГЕРХ, пацієнти повинні дотримуватися правил приготування їжі, її прийому, і звичайно ж – дієти. Це зовсім не означає, що пацієнти з діагнозом ГЕРБ приречені на сумну аскетичне життя. Природно, від дечого улюбленого і звичного доведеться відмовитися.
Перш за все, потрібно розуміти, як можна готувати їжу, які для цього є правила, і в якому вигляді найкраще приймати їжу, і що харчування при ГЕРХ передбачає свої особливості.
Перш ніж дати вам рекомендації по лікувальній дієті рефлюксу (ГЕРХ), давайте спочатку поговоримо про загальні рекомендації:
- Уникайте куріння, оскільки нікотин послаблює і розслабляє діафрагму.Старайтесь НЕ жувати жуйку і не смоктати льодяники, так вони можуть викликати рефлюкс.
- Не лягайте спати відразу після їжі і уникайте дуже “важких” продуктів під час вечері. Рекомендується, щоб між вечерею і сном минуло три години.
- Не носіть занадто облягаючий одяг, не нахиляйтеся і не виконуйте фізичні вправи після їжі.
- Їжте часто, але маленькими порціями.
- Якщо ви страждаєте від зайвої ваги, постарайтеся схуднути або хоча б скинути кілька кілограмів: ожиріння підвищує ризик появи рефлюксу.
- Підніміть узголів’я ліжка на 15 сантиметрів.
- Виконуйте легкі фізичні вправи через годину-дві після їжі.
Уникайте заборонені продукти при ГЕРХ (дивіться малюнок 1).

ДОЗВОЛЕНІ ПРОДУКТИ ПРИ РЕФЛЮКС ЕЗОФАГІТІ (ГЕРХ)
Дієта при езофагіті і рефлюксі шлунка включає їжу, яка не дратує травний тракт, не викликають активної вироблення шлункового соку або здуття живота. Вони повинні легко і швидко перетравлюватися, але забезпечувати організм всіма необхідними поживними речовинами.
Потрібно вибирати збалансований раціон, що містить вітаміни та мінерали. Калорійність не менше від 2100 ккал. Харчування зазвичай включає такі страви:
- нежирні кисломолочні;
- пісне м’ясо;
- розсипчасті каші;
- солодкі фрукти;
- сухарики з білого хліба;
- яєчні білки;
- протерті супи;
- відварені овочі;
- негостра зелень.
У невеликих кількостях дозволено вершкове масло, докторська ковбаса, мед, яйця всмятку. Їдять їх в тому випадку, якщо немає непереносимості. Корисний картопляний сік, волоські горіхи – вони допоможуть знизити кислотність шлунка. Молоко найкраще вживати в розведеному вигляді в кашах або чаї. Корисніше козяче, воно знімає печію. Якщо вранці з’їсти банан або грушу, це теж допоможе уникнути появи печії.
Основний принцип організації режиму харчування при ГЕРХ – його кратність. Дробове харчування покликане забезпечити рівномірне навантаження на всі органи шлунково-кишкового тракту і дозволяє уникнути підвищення тиску усередині черевної порожнини.
Прийом їжі здійснюється 5-6 разів протягом дня і не частіше 1 разу на 3 години. Надлишкові порції їжі розтягують запалену слизову оболонку шлунка, порушуючи в ній процеси кровообігу, травмуючи і приводячи до дистрофії і витончення.

Збережи картинки на телефон для нагадування.
Дієта при рефлюкс-езофагіті в період загострення
Під час загострення хворому призначається стіл № 1а. Це харчування виключає подразнення слизової, легко засвоюється. Вся їжа вживається в теплому вигляді, протерта. Вона практично не викликає вироблення шлункового соку, тому знижується навантаження на органи травлення, а слизова поступово відновлюється.
Таке харчування забезпечує швидке одужання і запобігає ускладненням. Воно швидко знімає хворобливі відчуття і запалення. Призначається дієта на кілька днів в залежності від стану хворого.
Складається меню при загостренні з рідкої їжі, супів-пюре, протертих каш. Дозволені овочеві пюре, суфле з м’яса курей, кисіль з солодких фруктів. Готувати їжу необхідно тільки з дозволених продуктів. Вживати її потрібно маленькими порціями, 5 раз в день.
Допустимі такі страви:
- манна каша;
- парові сирники;
- протерта рисова каша;
- компот із сухофруктів;
- вівсяний кисіль;
- протерті відварне м’ясо;
- молоко.
Так само дієта і рекомендації можуть відрізнятися в залежності від того, ерозивно або НЕ ерозивно форма езофагіту вас турбує.
Неерозивні форми ділять на катаральні і набряклі. Дистальний неерозівний рефлюкс-езофагіт – це легка поверхнева форма захворювання. Симптоми зазвичай виражені слабо, хворі скаржаться на невеликий дискомфорт в ретростернальной області, часом виникає печія, відрижка (частіше після переїдання або різких нахилів тулуба). Іноді патологічний стан протікає і зовсім без печії.
Лікування в основному включає:
– дієту;
– фітотерапію (різні відвари і настойки з трав);
– режим харчування.
Ерозивно форма ГЕРХ має деякі особливості клінічних проявів. Так, слід пам’ятати, що часті і щоденні напади печії або постійний тупий або пекучий біль за грудиною швидше за все можуть бути обумовлені деструкцією слизової оболонки стравоходу (ерозії і виразки). Хоча частота печії і її інтенсивність корелюють зі ступенем ураження слизової оболонки, проте вони не можуть служити точним діагностичним критерієм ураження слизової стравоходу у конкретного хворого.
Іншим, одним з початкових ознак появи ерозійних змін з боку слизової оболонки стравоходу, є поволі розвивається у хворих звичка запивати їжу водою або робити кілька ковтків води після викуреної сигарети. При вираженому ерозивно езофагіті при ГЕРХ спостерігається дисфагія, що виявляється в різному ступені: від слабо вираженого відчуття «кома» за грудиною або виникнення відчуття «дряпання» при проходженні харчової грудки до утруднення при ковтанні їжі.
При ерозивно формі вже не обійтися без терапевтичного лікування.
ЛІКУВАННЯ І ПРОФІЛАКТИКА ЕРОЗИВНОЇ ФОРМИ ГЕРХ
Ерозивно форма ГЕРХ з’являється при постійному впливі соляної кислоти і пепсину на стравохід в слідстві закидання. Головним фактором успіху терапії є – усунення симптомів, а при ерозивно езофагіті – загоєння ерозій і попередження ускладнень. У пацієнтів зі стравоходом Баррета метою є профілактика прогресування і розвитку дисплазії і АКП.
Із сучасних засобів які допомагають не тільки купірувати печію, але і можуть займатися профілактикою ускладнення, викликані часто повторюваними нападами рефлюксу, рекомендується Гастротоп.
Гастротоп – перший в Україні езофагопротектор, який не тільки усуває і профилактирует симптом печії, але і допомагає регенерувати ускладнення, викликані подразнюють соляної кислоти і пепсину на стінки стравоходу.
Унікальний склад Гастротоп має кілька дій:
1. Альгінат натрію в комплексі з полісахаридами Опунції і солями утворює міцний міст (рафтах) на поверхні шлунка, який перешкоджає ввезенню вмісту шлунка;
2. Полісахариди, що містяться в опунції спільно з альгінат натрію, проявляють мукоадгезівние властивості на слизовій оболонці стравоходу, тим самим захищають клітини стравоходу і шлунка від шкідливої дії кислоти;
3. Активна дія біофенолов OLEA EUROPAEA (L.) направлено на усунення запалення і запобігання загибелі здорових клітин, що створює сприятливі умови для проліферація (регенерація) тканин стравоходу;
4. Екстракт Опунції за рахунок прямої дії активних компонентів на ЦОГ-2, підвищує концентрацію Bax і знижує експресію Bcl-2, що перешкоджає розвитку і росту числа атипових клітин в стравоході, – профілактика ускладнень тривалого перебігу ГЕРХ; 5. Екстракт Мальви (Malva sylvestris L.) знижує чутливість нервових закінчень, тим самим зменшує вісцеральний біль.

Реклама дієтичної добавки. Не є лікарським засобом. Перед вживанням ознайомтеся з листком-вкладишем та проконсультуйтесь з лікарем. Зберігати у недоступному для дітей місці. Є застереження щодо споживання. Дієтичні добавки не замінюють різноманітне і збалансоване харчування, яке є дуже важливим разом зі здоровим способом життя.
Гастротоп жувальні таблетки №30.
Виробник: ERBOZETA S.p.a Італія. Strada delle Seriole, 41/43, Loc.Galavotto, ZI Gualdicciolo, 47894 Chiesanuova (RSM), Тел.: +39 0549 907000.
Інші статті на цю тему
ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ