ГАСТРИТ

Гастрит – це запалення слизової шлунка, яке виникає у відповідь на дію зовнішніх і / або внутрішніх подразників. У цій статті ми поговоримо про механізми провокаторів гастриту. Обговоримо можливість етіологічної терапії і коректність того чи іншого симптоматичного лікування. Розберемо можливі ускладнення (як до них не прийти) і відповімо на одні з головних питань: Як все-таки домогтися довгої ремісії, що б не «зривало» шлунок від кожного забороненого продукту? і Як правильно зібрати анамнез і вибудувати терапію, що б не довелося «доліковувати» і «перелікувати».

Фактори, які можуть призвести до гастриту робитися на зовнішні: бактерія Хелікобактер пілорі, алкоголь, куріння, неякісні продукти, постійний прийом лікарських препаратів (НПЗП та інші), стрес, гельмінтози. І внутрішні: імунні захворювання, харчові алергії, дуоденальний рефлюкс, спадкові особливості.

   У шлунку, як ми знаємо кисле середовище, рН близько 2. Як кислота не роз’їдає стінки шлунка? Дуже просто. Шлунок вистелений шаром захисної слизу, що складається з бікарбонатів. Бікарбонати нейтралізують кислоту і рН безпосередньо у епітелію шлунка – лужний.

   Що робити що б не «лікувати знову», а спочатку поставити правильний діагноз, знайти причину виникнення гастриту. Необхідно зібрати всю інформацію про характер симптомів і звернутися до лікаря гастроентеролога. Найголовніший момент в будь-який терапії, – знайти причину і без анамнезу це не можливо. Наприклад, у пацієнтки М 48 років почав боліти живіт в основному після їжі, болі тягнуть, іноді супроводжуються печією і відрижкою, присутній тяжкість живота і здуття. На ФГДС видно запалення слизової і 4 дрібні ерозії в поле зору. Хелікобактер пілорі відсутня. Кислотність шлунка в нормі. Пацієнтка повідомила, що недавно брала антибіотик при ускладненому ГРВІ та п’є ацетилсаліцилову кислоту (призначив кардіолог). Ці дані дозволили вірно призначити лікаря терапію, при якій при повторному ФГДС через три місяці запалення виявлено не було, і ерозії відсутні. Тому важливо зібрати всю інформацію, включаючи супутню терапію у інших фахівців.

Зовнішні фактори агресії:

   Для тих, хто в курсі свого діагнозу, необхідно в першу чергу розібратися який з провокаційних чинників залишається, чому тривають зриви і немає істотних змін на ФГДС. Давайте детально розберемо механізм впливу кожного фактора зовнішньої агресії.

  1. Бактерія Хелікобактер пілорі виділяє фермент уреазу, який розщеплює сечовину в шлунку на вуглекислий газ і аміак, таким чином вона підлужує своє середовище аміаком, і добирається до слизової шлунка, яку надалі руйнує. Виникає запалення. Характерними симптомами наявності Хелікобактер є: відрижка, неприємний запах з рота, біль.
  2. Алкогольне ураження шлунка. Алкоголь ушкоджує слизовий бар’єр шлунка, тому соляна кислота безперешкодно пошкоджує шлунок.
  3. Куріння. Нікотин дратує стінки шлунка збільшуючи кислотність, а речовини тютюнового диму звужують судини в епігастральній ділянці, тим самим погіршуючи кровообіг шлунка і сповільнюється вироблення бікарбонатів.
  4. Нераціональне харчування. За добу виділяється 2 – 2,5 л соляної кислоти для переробки їжі. Тому і раціон повинен відповідати. Не можна пропускати прийоми їжі і обов’язково снідати. Гастрит, – найчастіший супутник голодних дієт. За ніч в шлунку виділяється певний відсоток шлункового соку, і що б зайняти цей сік в роботу, необхідний прийом їжі. Кращий варіант для сніданку, – каша.
  5. Стрес. Не на останньому місці аж ніяк !!! При тривалому стресі порушується кровопостачання і функції слизової шлунка, падає імунітет і погіршується регенерація клітин слизової.
  6. Гельмінтоз. Тільки деякі види глистів можуть викликати гастрит (вазоротка, фізалоптер). Але сучасна терапія зниження кислотності шлунка при гастриті, ГЕРБ і виразці може провокувати не тільки атрофію слизової, але і гельмінтізацію, адже соляна кислота, це і антисептик, який не дає потрапити в кишечник різних патогенів. Часто виникають проблеми з кишечником інфекційного генезу, – перевірте кислотність шлунка, можливо вона знижена. Цим і пояснюється той факт, що гельмінтозами хворіють в основному діти до 4 класу, так як мають фізіологічно знижену кислотність (недостатність секреції, -як пояснюють педіатри).

    Чому мене зриває від кожного продукту. Вже не знаю, що їсти?

     Коли ми дряпаємо палець, то намагаємося його якийсь час берегти: миємо посуд тільки в рукавичках; коли їмо, наприклад, помідор, сік не повинен потрапити на поріз, – інакше буде боляче і рана заживає довго, а то ще й запалиться. Але в основному так і трапляється, більшість жінок підтвердять, що порізи на руках заживають довго, так як руками практично все робиш: миєш, солиш, марінуешь… Але якщо влаштувати рані спокій, хоча б на день, і намазати загоює маззю, то через короткий часовий період, – рана рубцюється. Так само і шлунок: запалене місце (гастрит) або ерозія, – це рана, а сіль, сік помідора, – це зовнішні фактори агресії, такі як хелікобактер пілорі, алкоголь, куріння, стрес. Якщо ви, наприклад, продовжуєте споживати алкоголь, – гастрит посилюватиметься не дивлячись на лікарську терапію.

Що б регенерація слизової проходила швидше, необхідний спокій:

  • Дієта, режим, прибрати шкідливі звички, перестати нервувати;
  • Нейтралізація надлишку соляної кислоти за допомогою збільшення бікарбонатного шару в слизу;
  • «Загоююча мазь» в гастроентерології її називають гастропротекторами, СТИЛЕН, наприклад.

    СТИЛЕН збільшує вироблення захисного слизу і бікарбонатів; знімають запалення, діючи на процес окисного стресу; покращують кровообіг; прискорює процес регенерації в кілька разів, що було доведено в багатьох клінічних дослідженнях.

    І третє важливе питання, яке мучить практично всіх пацієнтів з хронічним перебігом гастриту, – це можливі ускладнення:

  1. Атрофія. При тривалому прийомі препаратів, що знижують або нейтралізують кислотність шлунка парієтальних клітинах фундального залоз, які виробляють соляну кислоту, починають атрофуватися, це може привести до метаплазії, дисплазії слизової.
  2. Розвиток бактеріальної флори, мікозів, гельмінтозів. Вже розбирали вище, соляна кислота – антисептик.
  3. Недостатність ферментації, – страждає кишечник. Соляна кислота створює умови для роботи ферментів шлункового соку і коагулює харчові білки. Коли мало «підготовлений» харчова грудка проходить в кишечник, ферменти підшлункової «не встигають» його перетравити. Їжа бродить, запускаються гнильні процеси, починає страждати кишечник: підвищення рН, зростання патогенної мікрофлори.

    Давайте підіб’ємо підсумки, як не допустити (профілактика) і лікувати гастрит, не допустивши ускладнень:

  1. Не шкодимо собі шкідливими звичками: чи не нервуємо, харчуємося правильно, по режиму (прийом їжі в один і той же час).
  2. Збираємо анамнез, все до найдрібніших подробиць, так лікаря буде простіше виставити діагноз і знайти причину.
  3. Дотримуємося призначену терапію, що не пропускаємо прийом препаратів. Гастропротектори зазвичай призначається на 3 місяці.
  4. Обов’язково зробити повторну ФГДС, переконатися, що запалення і ерозій немає перш ніж, дозволити собі трішки більше в дієті.

ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ