ПЕЧІЯ. НЕ ВАРТО ТЕРПІТИ

У минулому людство мучило питання, що робити, щоб у нас було достатньо їжі, а сьогодні ми все частіше шукаємо відповідь про те, як боротися з його наслідками. Статистика показує, що до 10 відсотків населення світу в даний час страждає гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), яка викликана не тільки жирної, швидкої і неадекватною їжею, а й неправильним харчуванням, палінням і вживанням алкоголю.

   Крім того, багато людей, які відчувають головний симптом рефлюксу – сильну печію, схильні ігнорувати його і не поспішають звертатися до лікаря. Лікарі радять не недооцінювати печію і супутні їй неприємні відчуття, тому що, якщо вони повторюються більше двох разів в тиждень, можна запідозрити, що у людини ГЕРХ, яка, якщо її не лікувати, викликає серйозні ускладнення. Рефлюкс – це природний фізіологічний процес, під час якого кислотне вміст шлунка може підніматися в стравохід після їжі. Практично кожна людина відчуває окремі епізоди печії, але з їх постійним повторенням рефлюкс стає захворюванням, що супроводжується безліччю клінічних симптомів, які серйозно впливають на якість життя і можуть привести до інших проблем зі здоров’ям.

   СИМПТОМЫ ГЭРХ (ЧАСТА ПЕЧІЯ).

   У людини з гастроезофагеальної рефлюксної хворобою відбувається закидання кислого вмісту шлунку в стравохід через нижній стравохідний сфінктер. Соляна кислота подразнює нервові закінчення на стінках стравоходу. Людина відчуває печію, печіння за грудиною, яке зазвичай виникає після їжі і посилюється при нахилах вперед або в положенні лежачи. Гіркота в роті, порушення або хворобливе ковтання їжі також можуть бути. Для ГЕРХ характерні також атипові симптоми: захриплість, відчуття «укусу» в стравоході. У деяких випадках рефлюкс може викликати кашель і астму, тому що постійне потрапляння кислого вмісту шлунка дратує визначені нервові рецептори стравоходу, що викликає спазми бріонхіол.    Болі в грудній клітці виникають у хворих ГЕРХ внаслідок гіпермоторнойдискінезії стравоходу (вторинного езофагоспазма), причиною якої може бути дефект системи ингибирующего трансмітера – оксиду азоту. Пусковим моментом для виникнення езофагоспазма і відповідно болю, тим не менш, завжди виявляється патологічний (тобто тривалий) шлунково-стравохідний рефлюкс.

ХТО ЧАСТІШЕ ХВОРІЄ

   Хто завгодно може захворіти. ГЕРБ діагностують у пацієнтів різного віку, але частіше хворіють люди старше 40 років. Правда, захворюваність чоловіків і жінок однакова, тому виділити групи ризику складно, і це захворювання може торкнутися кого завгодно. Хоча патологічний рефлюкс можуть запідозрити сімейні лікарі, оториноларингологи або пульмонологи, для постановки точного діагнозу зазвичай потрібен ретельний огляд призначається гастроентерологом.

    У хворих, що пред’являють скарги на печію, при ендоскопічному дослідженні можуть відзначатися ознаки ГЕРХ різного ступеня вираженості. В їх число входять гіперемія і рихлість слизової оболонки стравоходу, ерозії і виразки (ерозивний езофагіт різного ступеня тяжкості – з А по D ступінь – в залежності від площі ураження), наявність ексудату, накладень фібрину або ознак кровотечі.

   ЯКІ УСКЛАДНЕННЯ МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ЧАСТИЙ РЕФЛЮКС (ПЕЧІЯ)?

  При закиданні соляна кислота подразнює нервові закінчення на стінках стравоходу. Людина відчуває печію, печіння за грудиною. Печія є найбільш характерний симптом, зустрічається у 83% хворих і виникає внаслідок тривалого контакту кислого (рН <4) шлункового вмісту зі слизовою стравоходу. Типовим для даного симптому вважається посилення при погрішності в дієті, прийомі алкоголю, газованих напоїв, фізичному навантаженні, нахилах і в горизонтальному положенні. Інтенсивність і частота печії (як денний, так і нічний) прямо залежить від показників індексу маси тіла, що відповідає схильності людей з надмірною вагою до гастроезофагеального рефлюксу. 

Рефлюкс кислоти і пепсину викликає пошкодження клітин і печію:

У слідстві частого закидання соляної кислоти і пепсину в стравохід, розвивається запалення слизової оболонки стравоходу. Клітини стравоходу не захищені так само як клітини шлунка, тому ерозійні пошкодження стравоходу при частій печії виникають дуже швидко. Ускладнення Рефлюкс-езофагіт (ГЕРБ), що виявляються при ендоскопічному дослідженні, включає в себе простий (катаральний) езофагіт, ерозії і виразки стравоходу. Ерозивний езофагіт може бути різного ступеня тяжкості – з А по D стадію по Лос-анджелеської класифікації і з 1-го по 3-ю стадії за класифікацією Саварі-Міллера – в залежності від площі ураження, в той час як до 4-й стадії по класифікації Саварі-Міллера відносяться ускладнення ГЕРХ: стриктури стравоходу, виразки (кровотечі з виразок), стравохід Баррета (метаплазія стравоходу), аденокарцинома стравоходу.

Статистичні дані розвитку ускладнень рефлюксу (частою печії):

ГЕРБ може ускладнюватися стриктура стравоходу в 7% -23%, виразковим ураженням стравоходу в 5%, кровотечею в 2%.

   ЭПИДЕМИОЛОГИЯ.

    Поширеність ГЕРХ у всьому світі збільшується з кожним роком і особливо відчувається в розвинених країнах. Зростання захворюваності викликаний інтенсивним способом життя, постійним стресом і неправильним харчуванням. Щоб запобігти цьому захворюванню, вам слід:

• Підтримувати оптимальну масу тіла (ІМТ – 20-25 кг / м2);

• Уникайте переїдання і вечері за 3 години до сну;

• Сон в піднятим узголів’ям ліжка (близько 20-30 градусів);

• Обмежте споживання жирної їжі, шоколаду, кофеїну, м’яти, цитрусових, перцю і молока;

• Уникайте вживання алкоголю;

• Не паліть;

• Підтримувати фізичну активність;

• Уникайте облягає одягу.

  ЛІКУВАННЯ ПРОФІЛАКТИКА ПЕЧІЇ І ЕЗОФАГІТУ (пошкодження стравоходу)

  N.B! Не варто гасити печію содою! Розчин соди може викликати «синдром рикошету»: спочатку кислотність швидко знижується, після чого соляна кислота виділяється в більшому обсязі!

   Хворі ГЕРБ підлягають активному диспансерному спостереженню з контрольним обстеженням, проведеним не рідше 1 разу на рік. При наявності ускладнень необхідно обстежити таких пацієнтів 2 рази в рік, в тому числі із застосуванням ендоскопічного і морфологічного дослідження.

   Із сучасних засобів які допомагають не тільки купірувати печію, але і можуть займатися профілактикою ускладнення, викликані часто повторюваними нападами рефлюксу, рекомендується Гастротоп.   Гастротоп – перший в Україні езофагопротектор, який не тільки усуває і профилактирует симптом печії, але і допомагає регенерувати ускладнення, викликані подразнюють соляної кислоти і пепсину на стінки стравоходу.

Унікальний склад Гастротоп має кілька дій:

  1. Альгінат натрію в комплексі з полісахаридами Опунції і солями утворює міцний міст (рафтах) на поверхні шлунка, який перешкоджає ввезенню вмісту шлунка;
  2. Полісахариди, що містяться в опунції спільно з альгінат натрію, проявляють мукоадгезівние властивості на слизовій оболонці стравоходу, тим самим захищають клітини стравоходу і шлунка від шкідливої ​​дії кислоти;
  3. Активна дія біофенолов OLEA EUROPAEA (L.) направлено на усунення запалення і запобігання загибелі здорових клітин, що створює сприятливі умови для проліферація (регенерація) тканин стравоходу;
  4. Екстракт Опунції за рахунок прямої дії активних компонентів на ЦОГ-2, підвищує концентрацію Bax і знижує експресію Bcl-2, що перешкоджає розвитку і росту числа атипових клітин в стравоході, – профілактика ускладнень тривалого перебігу ГЕРХ;
  5. Екстракт Мальви (Malva sylvestris L.) знижує чутливість нервових закінчень, тим самим зменшує вісцеральний біль.

Реклама дієтичної добавки. Не є лікарським засобом. Перед вживанням  ознайомтеся  з листком-вкладишем  та  проконсультуйтесь  з лікарем.  Зберігати у недоступному для дітей місці. Є застереження щодо споживання. Дієтичні добавки не замінюють різноманітне і збалансоване харчування, яке є дуже важливим разом зі здоровим способом життя.

Гастротоп жувальні таблетки №30.
Виробник: ERBOZETA S.p.a Італія. Strada delle Seriole, 41/43, Loc.Galavotto, ZI Gualdicciolo, 47894 Chiesanuova (RSM), Тел.: +39 0549 907000.

ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ