ДІЄТА ПРИ ГАСТРИТІ

Дієта при гастриті повинна передбачати в гострому періоді захворювання найбільш повну механічну і термічну обробку продуктів для найменшої травматизації слизової оболонки шлунка. Потрібне ретельне спостереження за водно-сольовим балансом. Існують загальні рекомендації по дієті при будь-якому з видів гастриту (при підвищеній і зниженій кислотності):

У 1-й день захворювання необхідно утриматися від прийому їжі, дозволяється пити до 2 л в день (відвар шипшини, ромашки).

На 2-й день призначають рідку їжу: подрібнений суп (на другому бульйоні), кисіль, желе, м’ясне суфле.

На 3-й день дозволяють парові овочі, парові котлети, фрикадельки, картопляне або морквяне пюре, компот із сухофруктів, перетерті каші.

З 4-5-го дня – молочні супи, відварна курка без шкіри, каші і пюре в більш густому вигляді, фруктові компоти. При наявності діареї з дієти виключають молоко.

Після зняття гострого процесу, пацієнта поступово (через 1-2 тижні.) Переводять на дієту №15.

Поряд з якісними порушеннями харчування важливу роль у розвитку гастриту грають і порушення режиму харчування, головним чином порушення ритму харчування, переїдання, поспішна їжа. Майже закономірно до розвитку хронічного гастриту веде часте вживання алкогольних напоїв.

Давайте тепер приділимо увагу тому, яке має бути харчування при обох видах гастриту.

Дієта при гіперацидному гастриті СТІЛ №1.

Гастрит з підвищеною кислотністю носить назву гиперацидного гастриту. Виникає через збільшену секреції соляної кислоти, яка призводить до запалення стінок шлунка. Причини появи можна, як і в випадку з безліччю інших хвороб, розділити на внутрішні і зовнішні:

• Зовнішніми факторами є: мікроб хелікобактер пілорі, неправильне харчування, зловживання алкоголем, нікотин, лікарські препарати, стрес.

• Внутрішніми: різні захворювання ендокринної системи, генетика, порушення обміну речовин і судинна дистонія.

Головна вимога дієти – максимально щадити слизову оболонку шлунка. Для цього в раціон включають продукти, що знижують кислотність. Рекомендуються молочні круп’яні супи з додаванням овочів (за винятком капусти); дрібної вермішелі; молоко, свіжа сметана, свіжий сир, яйця некруто або у вигляді парового омлету (не більше трьох в день); м’ясо нежирних сортів, (яловичина, телятина, курятина), відварене або парове у вигляді котлет, фрикадельок, пюре, рулетів; нежирні сорти риби у відварному, паровому, рубаному вигляді.

Зразкове меню на день при гіперацидному гастриті:

Сніданок: манна протерта каша-розмазня з вершкового масла 2г, стакан ромашкового чаю.

Другий сніданок: сирне суфле, стакан молока.

Обід: пюре з м’яса з рисом, вівсяний кисіль.

Полудень: яйце некруто, чай з вершками.

Вечеря: рибне суфле, відвар шипшини.

На ніч: стакан молока.

Дозволяється хліб через тиждень, але він повинен бути пшеничним і черствий. Всі страви повинні бути мало солоними.

Якщо у пацієнт протягом 6 місяців відчуває себе добре і немає загострень, то дієту можна розширити до вживання свіжих овочів (крім капусти) і фруктів (крім кислих ягід і фруктів), запеченого м’яса. Але в подальшому так само не рекомендується вживати в їжу гострі, солоні, смажені страви, консервацію, категорично забороняються алкоголь і куріння.

Дієта при анацидному гастриті СТІЛ №2.

Розвиток хронічного гастриту із секреторною недостатністю найчастіше викликають різні порушення харчування – харчування недостатнє в кількісному відношенні, незбалансоване харчування, коли, наприклад, хворі вживають надмірну кількість вуглеводів, жирів і недостатня кількість білків.

Шлунок, а точніше, його слизова оболонка, розділений на дві частини. У першій знаходяться фундального залози, які виробляють соляну кислоту, в другій виділяються різні бікарбонати, які нейтралізують соляну кислоту. Саме таким чином регулюється кислотний баланс шлункового соку.

Знижена кислотність зменшує захисний ефект СОШ. В організм легко потрапляють різні бактерії, що призводить до розладів шлунку. Припиняється нормальна робота ферментів, в результаті їжа погано перетравлюється і починає бродити, що, в свою чергу, викликає болі, метеоризм, нудоту і неприємний запах з рота.

Основні вимоги до лікувального харчування при гастриті з секреторною недостатністю:

  • Повноцінне харчування, сприяю подальшому розвитку компенсаторно-пристосувальних реакцій травної системи і уповільнює темпи прогресування хронічного гастриту.
  • Дробний режим харчування, при якому поліпшуються процеси травлення і всмоктування харчових речовин.

У разі гастриту із зниженою кислотністю рекомендується Дієта стіл №2. Ця дієта підходить у випадках, коли є запальний процес в слизовій оболонці шлунка, що призводить до гальмування секреції. На відміну від столу №1 в дієті стіл №2 та ж кулінарна обробка страв, крім варіння і приготування на пару, допускає тушкування і запікання. Їжу годі й подрібнювати. У раціоні присутні більше білка, практично завжди виключають молоко (крім молочних каш). Додається кисломолочні продукти без термічної обробки і будь-які овочі в тушкованому вигляді.

Особлива увага приділяється вітамінотерапії (нікотинова, аскорбінова кислоти, вітаміни В6 і B12). Нікотинова кислота і піридоксин підвищують кислотність шлункового соку.

Зразкове меню на день при анацидном гастриті:

Сніданок: рисова каша на молоці, сир, какао.

Обід: курячий суп з локшиною, відварна яловичина, вівсяна каша, компот зі свіжих фруктів.

Полудень: запечена нежирна риба, фруктовий кисіль.

Вечеря: омлет, овочеве рагу, трав’яний з ромашкою.

На ніч: ряжанка.

Як ще можна допомогти шлунку при гастриті крім дотримання дієти? Ми з вами знаємо, що важливу роль в регенерації слизової шлунка відіграє баланс між агресивними і захисними факторами шлунка.

Коли переважають фактори агресії: посилення впливу ацидо-пептичного фактора, пов’язане зі збільшенням продукції соляної кислоти і пепсину, порушення моторно-евакуаторної функції шлунка, – регенеративні процеси стінок шлунка сповільнюються.

Що неминуче призводить до погіршення патологічного процесу. В даному випадку необхідний прийом гастропротекторов.

Гастропротектори:

• Стимулює продукцію слизу епітелієм шлунка;

• Активує продукцію слизу і бікарбонатів;

• Покращує кровопостачання СОШ: знімає венозний стаз и переповнення капілярів. В таких умовах загоєння відбувається швідше;

• Стимулює проліферацію епітелію чим забезпечує регенеративні процеси в уражених клітинах слизової оболонки.

Стилен – рослинний гастропротектори, який дає загоюєчу дію на слизову шлунка шляхом посилення регенеративних процесів в уражених клітинах слизової оболонки. Протизапальна активність Стилену обумовлюється вираженими антиоксидантними властивостями і зниженням активації фактора запалення. Стилен відновлює нормальну кількість шлункового слизу і бікарбонатів. Саме шлунковий слиз і бікарбонати є першим і найголовнішим бар’єром, що перешкоджає розвитку патологій стінок шлунка.

ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ