ФУНКЦІОНАЛЬНА ДИСПЕПСІЯ
Синдром диспепсії 9функціональна діспепсія) являє собою комплекс розладів, що включає біль або дискомфорт в епігастрії, відчуття переповнення у надчеревній ділянці після їжі, раннє насичення, нудоту, блювоту, відрижку, печію.
Якщо в результаті діагностики не виявляються органічні захворювання, а перераховані симптоми повторюються у хворого протягом 3 місяців за останні півроку, діагноз «функціональна диспепсія» вважається підтвердженим.
Причиною появи основних симптомів ФД вважають порушення рухової функції шлунка і дванадцятипалої кишки. Переважають такі моторно-евакуаторної порушення:
• Гастропарез – ослаблення моторики антрального відділу шлунка з уповільненням евакуації вмісту – спостерігають у 50% хворих з ФД;
• Порушення акомодації шлунка – зниження здатності проксимального відділу розслаблятися після прийому їжі під дією наростаючого тиску вмісту на його стінки (при нормальній акомодації після прийому їжі відбувається збільшення обсягу шлунка без підвищення внутрішньошлункового тиску);
• Порушення ритму перистальтики (шлункова дісрітмія) – розлад антродуоденальной координації, розвиток перистальтики шлунка по брадігастрітіческому (частіше), тахігастрітіческому або змішаного типу. Так само одним з найважливіших патогенетичних факторів ФД служать різні розлади рухової функції шлунка і дванадцятипалої кишки. Так, було показано, що у 40-60% хворих ФД відзначаються порушення акомодації (здатності фундального відділу шлунка розслаблятися після прийому їжі), в результаті чого адекватного розслаблення проксимального відділу шлунка після прийому їжі не відбувається. Це призводить до швидшому потраплянню їжі в антральний відділ шлунка, його розтягнення і появи почуття раннього насичення.
Істотне місце в патогенезі ФД займає підвищена чутливість рецепторного апарату стінки шлунка і дванадцятипалої кишки до розтягування (т.зв. вісцеральна гіперчутливість). Було показано, що у хворих ФД болю в епігастральній ділянці виникають при значно меншому підвищенні внутрішньошлункового тиску в порівнянні зі здоровими особами. Вісцелярна гіперчутливість виявляється у 34-65% хворих ФД і корелює з виразністю симптомів диспепсії.
Важливою особливістю всіх функціональних порушень є їх системність: як правило, в різній мірі страждають всі органи травлення, хоча симптоми вказують на якусь певну область поразки.
Лікування функціональної диспепсії
Діагностика і лікування при синдромі диспепсії розділяти на два етапи.
На першому етапі лікар, спираючись на клінічні дані (в тому числі виключаючи симптоми «тривоги») і скринінгове обстеження (загальний аналіз крові, копрологическое дослідження, дослідження калу на приховану кров, ультрасонографія), з високим ступенем ймовірності передбачає функціональний характер захворювання і призначає лікування терміном на 2-4 тижні. Відсутність ефекту від терапії, що проводиться розглядається як сигнал тривоги і служить показанням до ретельного гастроентерологічному обстеження в умовах консультативного центру або спеціалізованого стаціонару. Такий підхід є виправданим не тільки з медичної, а й з економічної точки зору.
Нелікарський лікування вимагає від пацієнта дотримання простих правил харчування і нормалізації способу життя:
– дробове харчування;
– обмеження споживання жирної і гострої їжі, кави;
– відмова від куріння і алкоголю;
– відмова від застосування нестероїдних протизапальних засобів.
Так як причиною функціональної диспепсії може бути стрес, іноді для зняття симптомів досить психотерапії.
Лікарське лікування спрямоване на зняття симптомів захворювання
У різних хворих ФД в якості ведучих ланок патогенезу можуть виступати різні фактори. Так, у багатьох пацієнтів з больовим (язвенноподобним) варіантом захворювання основним чинником, що викликає болі в епігастрії, слід вважати гиперсекрецию соляної кислоти. При дискинетическом варіанті (постпрандіальную дистрес-синдромі) таким фактором можуть служити дисбактеріоз, зміни моторики шлунка і дванадцятипалої кишки, а також вісцеральної чутливості. Виділення провідного патогенетичного ланки у кожного хворого ФД є дуже важливим, оскільки воно визначає і основний напрямок подальшого лікування.
Лакталь – це дієтична добавка, яку виробляють на заводі в Італії. Лакталь була спеціально створена саме для пацієнтів з функціональними розладами шлунково-кишкового тракту.
Лакталь має комбінований склад з пробіотиків, ферментів і трав, який містить в собі:
- Кишкові ферменти α- галактозидазу, β-галактозидазу (лактазу):
– β-галактозидазу – фермент, який допомагає засвоювати лактозу у людей з частковою лактазной недостатністю;
– α-галактозидазу – фермент, який розщеплює 1 або 6-галактозної зв’язку в олігосахариди і тим самим запобігає процеси бродіння вуглеводів, що лежать в основі надлишкової продукції кишкових газів і газассоціірованних симптомів при галактоолігосахаридний недостатності, що сприяє усуненню симптомів здуття і метеоризму;
- Ферментативний комплекс ЕНЗІМІКС – це суміш ферментів (амілази, протеази, глюкозамілази, ліпази, целюлази, лактази і пектиназу), отриманої в результаті ферментації мальтодекстрина. Ензімікс сприяє розщепленню білків, жирів і вуглеводів, а також складних вуглеводів їжі, і цим допомагає травленню;
- Пробіотики Lactobacillus acidophilus La-14 SD5212 – 2 млрд і Bifidobacterium lactis Bl-04 SD5219 – 3 млрд; екстракти трав фенхеля, м’яти і анісу:
– Lactobacillus acidophilus – підтримує функціонування шлунково-кишкового тракту завдяки антагоністичному дії до патогенних мікроорганізмів, сприяє збалансованості мікробіоти кишечника, запобігає здуття живота після прийому їжі і допомагає при запорах,
– Bifidobacterium lactis – демонструє протизапальну та імуномодулюючу дію в кишечнику. З цим пов’язують зменшення симптомів при синдромі подразненого кишечника;
- Екстракти трав:
– Фенхель – сприяє усуненню газів, що викликають здуття живота і біль в тому числі завдяки дії на гладку мускулатуру кишечника,
– Аніс – сприяє зменшенню нудоти, має гастропротекторну і регульоване попускає властивість,
– М’ята – ефірну олію м’яти має вітрогінну, антисептичними і спазмолітичну властивостями. Спазмолітичну дію масло м’яти пов’язують з розслабленням гладких м’язів кишечника завдяки впливу на кальцієві канали.
Лакталь використовується в раціонах дієтичного харчування, як додаткове джерело травних ферментів і пробіотиків для поліпшення функціонування шлунково-кишкового тракту, а також зменшення проявів функціональних порушень роботи кишечника, в тому числі діареї, здуття, болі в животі. Сприяє травленню лактози і складних вуглеводів, відновленню і врівноважування бактеріальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
Спосіб застосування Лакталь:
Рекомендована доза – 3 саше на день:
1) вранці натщесерце – одне червоне саше, розчинена в склянці води,
2) за 30 хвилин до обіду – одне бірюзове саше, розчинена в склянці води,
3) за 30 хвилин до вечері – одне бірюзове саше, розчинена в склянці води.
Купити Лакталь можна в Аптеці без рецепта лікаря.
Реклама дієтичної добавки. Не є лікарським засобом. Перед вживанням ознайомтеся з листком-вкладишем та проконсультуйтесь з лікарем. Зберігати у недоступному для дітей місці. Є застереження щодо споживання. Дієтичні добавки не замінюють різноманітне і збалансоване харчування, яке є дуже важливим разом зі здоровим способом життя.
Лакталь порошок для покращення роботи кишечника в саше, 18 шт
Виробник: ERBOZETA S.p.a Італія. Strada delle Seriole, 41/43, Loc.Galavotto, ZI Gualdicciolo, 47894 Chiesanuova (RSM), Тел.: +39 0549 907000.
Інші статті на цю тему
ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ