ПЕЧІЯ ЯК СИМПТОМ ОРГАНІЧНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ

Печія – це пекуча загрудинний біль, що виникає в грудях і може віддавати в горло, викликається наслідком занедбаності і тривалого контакту кислого шлункового вмісту (рН <4) зі слизовою оболонкою стравоходу. Іони водню проникають в межмембранное простір слизової стравоходу і подразнюють нервові закінчення. Так виникає почуття печіння.

Причини печії:

1. Функціональна. Коли немає органічної патології, а напад печії пов’язаний з прийом деяких лікарських засобів, курінням, прийомом алкоголю, швидким і / або рясний прийомом їжі, надмірне вживання жирного, мучного, смаженого, гострого і газованих напоїв.

Для визначення функціональної печії необхідно висновок про фізіологічні параметри експозиції кислоти при проведенні рН-метрії.

2. Органічна патологія.

Більшість випадків виникнення печії пов’язано з вираженим впливом шлункових протеолітичних ферментів, соляної кислоти (кислотний рефлюкс) і / або соку підшлункової залози, жовчі (лужний рефлюкс) на слизову оболонку стравоходу.

Гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕРХ) – захворювання з розвитком характерних симптомів (печія, болі) і запального ураження дистальної частини стравоходу внаслідок повторюваного закидання в стравохід шлункового і / або дуоденального вмісту. Може виникати в результаті порушення моторики роботи шлунка, в результаті пошкоджень слизової шлунка, дуоденогастрального патологій і в результаті підвищеної кислотності шлунка. Симптомами ГЕРБ крім печії, є відрижка, кислий смак у роті, відрижка з’їденої їжі, утруднення і біль при ковтанні, болі в надчеревній ділянці і за грудиною, відчуття клубка в горлі. Крім того, хворого з ГЕРХ можуть турбувати часта біль в горлі, осиплість голосу, кашель вранці, ерозії на внутрішній поверхні зубів, часті бронхіти або навіть пневмонії, пов’язані з попаданням кислоти в ротову порожнину, в дихальні шляхи.

Грижа стравохідного отвору діафрагми також служить причиною печії. При цьому може супроводжуватися відрижкою, закидом вмісту шлунка в порожнину рота. Біль, що виникає в нижній частині грудини, може віддавати в спину, в ліве плече і ліву руку, як при стенокардії. Біль або відчуття печіння часто виникає в положенні лежачи, при нахилі вперед, після їжі, т. Е. Коли підвищується внутрішньочеревний тиск.

Виразка шлунку. Печія виникає внаслідок підвищеного вироблення соляної кислоти в шлунку і закидання її в стравохід, особливо в нічний час.

Стан підвищення внутрішньочеревного тиску. При вагітності, збільшення внутрішніх органів. Часто печія виникає у астматиків.

Гиперацидний гастрит – запальний процес у слизовій шлунка, для якого характерна висока концентрація соляної кислоти в шлунковому соку, тобто підвищена кислотність шлунка. Розвиток гиперацидного гастриту починається через неправильне і нерегулярного харчування. Часте вживання газованої води і спиртних напоїв, міцного чаю і кави, особливо на голодний шлунок може спричинити виникнення гастриту.

Рак шлунку. Останні 35-50 років у більшості економічно розвинених країн спостерігаються колосальні темпи зростання захворюваності аденокарциномою стравоходу (одна з форм раку стравоходу), яка розвивається на тлі тривало-поточної ГЕРХ (ГЕРХ). Печія-це ключовий симптом цієї хвороби.

Часто виникає відчуття печіння в грудній клітці є небезпека не тільки причинами його виникнення, але і самим станом рефлюксу. Так як при частому і тривалому впливі кислоти на незахищену слизову стінку стравоходу можливий розвиток запального захворювання – езофагіту, утворення ерозій і пептичних виразок з кровотечею, поява рубцевих звужень стравоходу, переродження епітелію слизової оболонки стравоходу і виникнення його передраковий стан (синдром Барретта), що унеможливлюють нормальний процес прийому їжі.

Діагностика, яку потрібно провести при часто виникає печії.

Лабораторні методи:

• Розгорнутий аналіз крові з лейкоцитарною формулою;

• Біохімічний аналіз крові;

• Аналіз крові на наявність антитіл до спиралевидной бактерії Helicobacter pylori;

• Капрограмма;

• Фиброгастродуоденоскопия (ФГДС) з узяттям біопсії;

Профілактика виникнення печії:

Щоб не провокувати печію, потрібно дотримуватися правильного режиму харчування.

1. Дробове харчування невеликими порціями (5-6 разів на день), вечеря не пізніше, ніж за 2-3 години до сну;

2. Обмеження вживання гострої, жирної, смаженої їжі, газованих напоїв;

3. Виключення вживання алкоголю, відмова від куріння;

4. Регулярна, дозоване фізичне навантаження, але не раніше, ніж через 1,5 години після прийому їжі;

5. Сон на подушці (переважно в положенні на лівому боці, особливо під час вагітності);

6. Своєчасне звернення до лікаря в разі повторних скарг і погіршенні самопочуття;

7. Оптимальний щоденний обсяг рідини, що випивається – 1,5 літра;

8. Дивіться на життя веселіше. Стрес викликає посилене утворення кислоти в шлунку.

Як собі допомогти при печії?

Існує безліч лікарських засобів, так званих антацидів, що знижують кислотність і усувають печію. Знизити кислотність шлункового соку допомагають мінеральні води. При печії можна рекомендувати гідрокарбонатні води (їх називають також лужними або слаболужними): «Боржомі», «Нарзан» і інші.

Обережно!

Для швидкого усунення печії багато людей вважають за краще «гасити» її харчовою содою. Сода дійсно допомагає на якийсь час нейтралізувати соляну кислоту, що міститься в шлунковому соку. Однак вуглекислий газ, який виробляється в результаті цієї реакції, різко розпирає шлунок. Це може викликати неприємні відчуття і навіть спровокувати шлункову кровотечу в тому випадку, якщо у пацієнта є супутня виразкова хвороба. Крім того, сода провокує збільшення секреції кислоти вже через півгодини після її прийому, а значить – симптоми печії будуть тільки посилюватися. Ця дія називається рикошет.

При часто повторюваних випадках печії (більше двох разів в тиждень), необхідно звернутися до лікаря гастроентеролога.

Найчастішою причиною печії стають проблеми зі шлунком.

Всі органічні захворювання шлунка починаються з ушкодження слизової оболонки в слідстві погіршення вироблення слизисто-бикарбонатного шару запалених епітелієм шлунка. Так як печія це закидання кислого вмісту шлунку, страждають не тільки стравохід, а й сам шлунок. В цьому випадку рекомендується приймати гастропротектори.

Гастропротектор:

• Стимулює продукцію слизу епітелієм шлунка;

• Активує продукцію слизу і бікарбонатів;

• Покращує кровопостачання СОШ (слизиста шлунка): знімає венозний стаз і переповнення капілярів. В таких умовах загоєння відбувається швидше;

• Стимулює проліферацію епітелію ніж забезпечує регенеративні процеси в уражених клітинах слизової оболонки.

Стилен – гастропротектор рослинного походження, який знімає запалення з СОШ, регенерує клітини шлунка і підвищує захисні властивості епітелію за рахунок збільшення продукцію слизу і бікарбонатів. Стилен не впливає на вироблення соляної кислоти, а слідчо не призводить до рикошету.

Інші статті на цю тему

ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРЕПАРАТУ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ