Зв’язок між депресією та кишечником
Подвійні дослідження дають неймовірне розуміння зв’язку між депресією та кишечником.
Два нещодавно опубліковані дослідження ґрунтуються на переконливій зростаючій кількості доказів, що пов’язують депресію з механізмами в нашому кишечнику. Захоплююче дослідження, проведене вченими з Медичного центру Ірвінга Колумбійського університету, показало, що низький рівень серотоніну, нейромедіатора, пов’язаного з депресією, може призвести безпосередньо до шлунково-кишкових розладів, таких як запор, у той час як друге дослідження, проведене в дитячій лікарні Філадельфії. , виявило, що пересадка кишкових бактерій від миші з депресивною поведінкою до здорової миші також може призвести до передачі депресивної поведінки.
Усередині нашого шлунково-кишкового тракту знаходиться потужна мережа нейронів. Це найбільша сукупність нейронів, виявлена в тілі за межами мозку, і через її здатність працювати абсолютно незалежно, її часто називають нашим «другим мозком». Вважається, що ці нейрони кишківника виробляють до 90 відсотків серотоніну, що використовується в організмі.
Про шлунково-кишкові розлади зазвичай повідомляють пацієнти, які страждають на глибоку депресію. Хоча ми знаємо, що низький рівень серотоніну може вплинути на психічне здоров’я людини, неясно, чи відіграє цей важливий нейротрансмітер роль у нашій травній системі. Нове дослідження передбачає, що низький рівень серотоніну може спричинити розлади кишечника та мозку.
“Кишечник часто називають “другим мозком тіла”, – каже керівник дослідження Кара Гросс Марголіс. «Він містить більше нейронів, ніж спинний мозок, і використовує багато тих нейротрансмітерів, що і головний мозок. Тому не дивно, що ці два стани можуть бути викликані одним і тим самим процесом».
Цей інтригуючий зв’язок між депресією та кишечником також був підтверджений в іншому дослідженні, нещодавно опублікованому в журналі Molecular Psychiatry. Це дослідження було спрямовано вивчення того, чи можуть зміни мікробіома в кишечнику змінити психічне здоров’я тварини. Попередня робота виявила цікавий зв’язок між певними видами кишкових бактерій та глибокою депресією.
Дослідження серотоніну/5-гідрокситриптофану було опубліковано в журналі Gastroenterology. https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)36715-0/fulltext
Дослідження трансплантації мікробіома було опубліковано у журналі Molecular Psychiatry. https://www.nature.com/articles/s41380-019-0380-x
Вже зараз, на медичному ринку з’являються засоби, які містять Тріптофан (попередник серотоніну), корисні бактерії, інулін для відновлення кишківника… Одним з таких комплексів є Альтіка.
Науково доведено властивості складових Альтіки.
Згідно з загальнодоступними літературними джерелами, складові, що входять до складу дієтичної добавки «АЛЬТІКА», мають такі властивості:
- Бутират кальцію є джерелом масляної кислоти. Масляна кислота належить до жирних кислот з коротким ланцюгом, яка утворюється в товстому кишечнику в процесі ферментації клітковини мікрофлорою та виконує наступні функції:
• абезпечує енергією клітини слизової оболонки товстого кишечника, сприяє відновленню енергетичного статусу та покращенню метаболічних процесів у колоноцитах;
• покращує кишковий бар’єр та попереджує проникнення патогенних бактерій з просвіту кишечника в кровоносне русло за рахунок стимуляції синтезу муцину та секреції слизу;
• регулює водно-електролітний баланс у товстому кишечнику;
• забезпечує колонізаційну резистентність кишечника за рахунок пригнічення росту і розмноження патогенних бактерій. (1,2) - Інулін не перетравлюється травними ферментами організму людини і відноситься до групи розчинних харчових волокон , які мають пребіотичні властивості. Інулін забезпечує нормальну мікробіоту кишечника речовинами, що сприяють її розмноженню та, таким чином, сприяє підтримці нормального складу мікробіоти та підтримує оптимальну моторику товстого кишечника.(3)
- L-триптофан – для багатьох організмів (включно з людиною), триптофан є незамінною, тобто життєво важливою, амінокислотою. Є природним попередником серотоніну.L-триптофан бере участь в синтезі серотоніну, який необхідний для підтримки емоційної рівноваги і спокою.(4)
- Лактобактерії. Науково доведено високий потенціал пробіотиків , що містять штами Lactobacillus acidophilus HA-122 та Lactobacillus plantarum HA-119 для підтримки балансу кишкової флори, стабілізації бар’єрної функції кишечника, сприяння дозріванню імунної системи і підтримки нормальної функції кишечнику.(5). (1,2)
Інші статті на цю тему
Реклама дієтичної добавки. Не є лікарським засобом. Перед вживанням ознайомтеся з листком-вкладишем та проконсультуйтесь з лікарем. Зберігати у недоступному для дітей місці. Є застереження щодо споживання. Дієтичні добавки не замінюють різноманітне і збалансоване харчування, яке є дуже важливим разом зі здоровим способом життя.